3 tips omgaan met piekergedachten

3 tips omgaan met piekergedachten
February 16, 2021 No Comments Vol in je hoofd nancy.bakker@live.com

Gedachten poppen op wanneer ze daar zin in hebben. Daar kun je niet zo veel aan veranderen. En op zich hoeft dit niet erg te zijn. Maar als je er ‘s nachts van wakker ligt, dan gaat dit natuurlijk behoorlijk ten koste van je energieniveau. Vandaar in dit artikel 3 tips hoe om te gaan met je gedachten

  1. Zoom uit in plaats van in

Wat we vaak doen, is een gedachte van dichtbij gaan bekijken en je hier zodanig door te laten afleiden dat je er helemaal in op gaat. Mijn tip is: zim eens uit in plaats van in. Bekijk je gedachte eens van een afstand. Als een jury en stel je zelf kritische vragen: “Is dit wel echt zo?”, “Gebeurt het altijd op deze manier?”, “Vind echt iedereen dit van mij?”

2. Ga niet mee in het verhaal

Gedachten komen en gaan. Zet maar eens een timer 1 minuut op je telefoon. Pak een pen en papier en ga maar eens schrijven. Wat valt je op? Als je gedachten gewoon laat komen en gaan, zijn het niets meer en niets minder dan gewoon gedachten. Gedachten kunnen pas vervelend worden en je gemoedstoestand bepalen als je er een heel verhaal van gaat maken. Je wordt als het ware uit het hier-en-nu geplukt door je gedachten en gaat op in het verhaal van iets wat in het verleden is gebeurd. De gedachten verdwijnen uiteindelijk weer, maar de emotie blijft hangen. Dat is de reden dat we ons soms onrustig voelen, maar eigenlijk niet weten waarom. Dus mijn tip: ga niet mee met je gedachte, maar merk deze alleen op en laat dit weer plaatsmaken voor een volgende gedachte.

3. Leef naar je waarden

Leef naar wat jij belangrijk vindt, je waarden. Doe waar jij blij van wordt, zonder je te laten afleiden door wat bijvoorbeeld anderen ervan vinden (gedachten over andere mensen). Als jij doet wat jij belangrijk vindt, dan kunnen er wel negatieve gedachten voorbij komen, maar ze zullen je minder snel van je pad afsleuren.

Bovenstaande tips komen uit de Acceptance Commitment Therapy. Wil je meer hierover weten? Neem dan vandaag nog contact met mij op!

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *